DEKORATIVNI MAH - Amakai

DEKORATIVNI MAH

Sem ljubiteljica narave in vsega kar izhaja iz nje. Pred nekaj leti me je “poklical” mah..na sprehodih se enostavno nisem mogla upreti njegovi lepoti in mehkobi. Še zdaj se ne morem upreti temu, da ga ne nežno pobožam…kot otrok, ki ga vleče k bombončkom in sladkarijam ha ha ha..

Vedno bolj me je spremljal občutek, da je mah vstopil v moje življenje z nekim namenom. Začutila sem, da ga moram na nekakšen način prenesti v bivalne prostore. Zdi se mi zelo pomembno, da imamo v svojem domu male kotičke- oaze miru in sprostitve, ki nas povežejo z naravo in omogočajo vsakdanjo sprostitev in regeneracijo. Čez čas se mi je porodila ideja o “zelenih slikah”, nato še o ostalih zelenih dekoracijah kot so ročno izdelani zen vrtički.

Za vse te kreacije uporabljam naravni dekorativni mah. Velikokrat me sprašujejo ali je na mojih zelenih slikah pravi živi mah. Gre za naravne mahove, nabrane v naravi, ki delujejo sveži in mehki na dotik zaradi naravnega procesa stabilizacije. Stabilizacija poteka s pomočjo vodne raztopine glicerola ali soli. Zaradi obdelave maha z živilskimi barvami je na voljo v različnih barvnih odtenkih. Stabiliziran dekorativni mah je torej naravna rastlina, ki je okolju prijazna in ne potrebuje posebnega vzdrževanja. Že samo ime pove, da se uporablja za dekoracijo notranjih prostorov. Obstaja več vrst dekorativnega mahu, pri mojem ustvarjanju se največ uporablja jelenov lišaj ter kroglični mah, ki ju kombiniram z različnimi naravnimi elementi.